Recension
Tyskjudisk barnflykting tränad militärt i Sverige

Gabor Tiroler
.

2024.05.21 Kullarna. Roman om ett brott Jan Winter, 2023. Eget förlag.

Det första avslöjandet kommer redan före själva berättelsen. Bilden på bokens omslag visar utsikten från Förintelsemuseet Yad Vashem i Jerusalem och de kullar och byar där några av de mest blodiga striderna mellan araber och judar ägde rum 1948. Museiguiden Itamar Shapira brukade peka ut en av de raserade palestinska byarna, Deir Yassin, för museibesökarna. Itamar fick sparken. I Deir Yassin inträffade en av de mest kända judiska massakrerna på araber under inbördeskriget 1947–49.

Kullarna är en dokumentärroman som beskriver högerextremistisk sionism – skrämmande lika nazismen – under mellankrigstiden. Utgångspunkten är judiska barn som skickades till Sverige, speciellt till Uppsala. En av dem var författarens far.

Bokens huvudperson Paul kommer också före kriget i Palestina till Uppsala. I likhet med några av kamraterna drömmer han om att utvandra till det ”förlovade landet”. Som förberedelse får han en militär utbildning av hitresta instruktörer som deltagit i de allierade styrkornas krig mot Tyskland. Ett av träningslägren sattes upp på Värmdö utanför Stockholm. Direkt efter Tysklands krig lyckades en del av ungdomarna att ta sig till Palestina.

I den av Israel etablerade historieskrivningen ingår grannländernas överfall 1948 på den nyblivna staten. Men Jan Winters dokumentärroman visar att fördrivningen och utrotningen av palestinier redan påbörjades före Israel hade utropats. Såväl en reguljär armé som paramilitära grupper, i vilka dessa ungdomar deltog, genomförde den grymma och våldsamma operationen som berövade palestinierna deras hem och bördiga jordar. Det var där som de judiska bosättningarna och kibbutzerna grundades. Det handlade om att skapa livsrum åt judarna. En idé som var förvillande lik det nazisterna ville göra åt sitt folk.

Bitvis är romanen som en actionfilm kompletterad med lukter av blod, rök och avföring.

För en del av de nya bosättarna blev det en chock att tvingas bedriva massakrer på oskyldiga och palestinska civila. Deras världsbild rasade. Winter grundar sin beskrivning på intervjuer med personer som var med under denna tid. Noggrant redovisade Winter de källor som finns i framför allt svenska och israeliska arkiv. Källförteckningen möjliggör för intresserade att gräva vidare.

Det är en tung och plågsam läsning men nödvändig för oss som vill ha reda på sanningen om Israel och därmed kunna kämpa för ett slut på den hemska historien där folkmordet i Gaza är en del.

Mellan 1976 och 2014 var Jan Winter anställd på nyhetsbyrån TT, Tidningarnas Telegrambyrå, som utrikeschef och Nordenkorrespondent.

Gabor Tiroler

.