Palestina 2022 - översikt

Katarina Moberg
.

2023.01.23

Allt fler döda och skadade

2022 har varit ett år av ökat förtryck och ökat motstånd i Palestina. Antalet palestinier som dödats av ockupationsmakten på Västbanken under året var enligt FN i december 150, varav 33 barn, det högsta sedan 2006. Enligt andra källor är antalet över 200. Flera tusen har skadats. 2023 ger med nästan en död per dag hittills inte mycket hopp om förbättring.

Läs mer: Israel: UN experts condemn record year of Israeli violence in the occupied West Bank

2022 Among Deadliest Years for Palestinians in West Bank, Middle East Peace Process Coordinator Tells Security Council

Year-in-review: A deadly year for Palestinian children

I Gaza dog under 2022 49 personer varav 17 barn vid israeliska flygattacker i augusti. Minst tre palestinier har enligt al Jazeera dödats av israeliska bosättare under 2022.

Six major developments that shaped 2022 for Palestinians

Växande diskriminering och hot mot rättsstaten

År 2022 avslutades med att Israel fick en extremt högerinriktad regering, en regering som inte bara upprätthåller apartheid genom att diskriminerar sin icke-judiska befolkning och förneka att den utövar apartheid utan dessutom förnekar att ockuperade områden är ockuperade. En regering som inte bara hotar palestinier utan också judiska israelers yttrandefrihet.

Israel’s Straitjacket

Ett exempel på hur de extrema högerkrafternas inflytande ökar i Israels nya högerregering är att de tar över allt mer av kontrollen över Västbanken från försvarsministeriet.

Fascism: Israeli Style

På årets näst sista dag godkände FN:s generalförsamling en resolution som uppmanar den internationella domstolen i Haag, ICJ, att "brådskande avge ett rådgivande yttrande" om Israels "förlängda ockupation, bosättning och annektering" av palestinskt territorium. Resolutionen efterlyser också en utredning av israeliska åtgärder "som syftar till att förändra den demografiska sammansättningen, karaktären och statusen för den heliga staden Jerusalem" och säger att Israel har antagit "diskriminerande lagstiftning och åtgärder". Den antogs med 87 röster för, 26 emot och 53 nedlagda röster. Sverige la ner sin röst.

Resolution adopted by the General Assembly on 12 December 2022

Ett exempel på dessa försök att ”förändra den demografiska sammansättningen” är israeliska bosättares och ockupationsmaktens försök att fördriva allt fler palestinier från hus och hem. Strider runt områdena Sheikh Jarrah i Jerusalem och Musafer Yatta söder om Hebron/al Khalil har varit intensiva och nått internationell uppmärksamhet.

The brutality of denying water to Palestinians in the South Hebron Hills

Kamp för en demokratisk politisk lösning för hela landet mellan floden och havet

Efter 2021 års Gazakrig svepte en våg ?av motstånd över hela det historiska Palestina. Palestinier i staten Israel förenade sig med palestinier i Gaza och på Västbanken och allt fler, även judiska israeler, talar om en demokratisk politisk lösning för hela landet mellan floden och havet, allt fler ser tiden för en tvåstatslösning som passerad.

Israels kontroll på Västbanken upprätthålls genom olikhet inför lagen. Israeliska medborgare lyder under israelisk lag medan palestinier lyder under militärlagar som ger de anklagade betydligt färre rättigheter, risk att dömas till avsevärt hårdare straff och helt saknar hänsyn till ålder. Barn fängslas och behandlas på ett sätt som är ovärdigt varje rättsstat. Lagarna tillåter så kallade administrativa domar utan slut. Den dömde kan utan att veta varför återföras till fängelse direkt efter att han/hon släppts.

När motståndet hårdnar och samordnas ökar också den israeliska statens kamp för att smutskasta det. Bland annat genom att beskriva allt motstånd mot den israeliska statens agerande och politik som antisemitism.

A colonized Palestine isn’t the answer to the world’s guilt

Mariam Barghouti och Yumna Patel beskrev i oktober ockupationsmaktens försök att slå ner motståndet och även den palestiniska myndighetens sorgliga roll.

What is happening in the West Bank right now: a full breakdown

Röster mot förtrycket avrättas och fördrivs

Journalister som försöker se till att världen får insyn i ockupationen gör det med livet som insats. Kampen för att ställa Israel till svars har intensifierats sedan al Jazeeras journalist Shireen Abu Akleh i maj 2022 sköts ihjäl under arbete i Jenin.

Israels har försökt undfly ansvar och USA undviker hellre att kritisera Israel än att försvara sin egen medborgare (Shireen Abu Akleh var USA-medborgare). RSF, Reportrar utan gränser, har uttalat sitt stöd för al Jazeeras krav på den internationella brottmålsdomstolen, ICC, att ta upp frågan. Al Jazeeras har producerat en film om hela förloppet.

‘They silenced her’: The fight for justice for Shireen Abu Akleh

Shireen Abu Akleh’s murder: RSF alongside Al Jazeera to support its complaint before the ICC

En av de drabbade av så kallat administrativt fängslande är juristen och människorättsaktivisten Salah Hammouri som i maj, strax innan israeliska soldater sköt och dödade Shireen Abu Akleh i Jenin, anmält Israel till Internationella brottmålsdomstolen, ICC, för krigsbrott. Efter nästan ett år i fängelse utan dom har han fråntagits sitt ID-kort för Jerusalem och utvisats till Frankrike. Den ansvarige israeliske ministern uttryckte sin tillfredsställelse.

The deportation of Salah Hammouri

Organisationer som gör motstånd

Addameer, en civil organisation för stöd till samvetsfångar i israeliska och palestinska fängelser, skriver att 4 700 palestinier sitter i israeliska ockupationsfängelser, av dem är 29 kvinnor, 150 barn, fem medlemmar av det palestinska lagstiftande rådet och 15 journalister. Cirka 860 är administrativa fångar, av dem är åtta barn, två kvinnor och tre medlemmar av det palestinska lagstiftande rådet. Administrativa fångar är fängslade på obestämd tid utan vare sig åtal eller dom.

Palestinian people who experienced detention in 2022

Barnrättsorganisationen Defence for children international visar vad fängelsestraffen gör med de unga. Hur deras liv påverkas av rädslan för att gripas och av vistelsen i fängelse. Och hur dessa erfarenheter påverkar deras hälsa, deras möjligheter att studera och arbeta efter fångenskapen.

Alone, depressed, and anxious for 22 days A Palestinian child in solitary confinement

Israeliska organisationer som B’TSELEM och Breaking the silence spelar stor roll i det israeliska ockupationsmotståndet. B’TSELEM, ett israeliskt informationscenter för mänskliga rättigheter på de ockuperade områdena.

B´TSELEM

Organisationen Breaking the silence bildades av israeliska soldater som vittnar om ockupationen.

Breaking the silence

BDS (Boycott, Divestment, Sanctions) är en palestinsk rörelse för frihet, rättvisa och jämlikhet. Rörelsen är inspirerad av kampen mot Sydafrikas apartheidregim och grundad på principen att palestinier har rätt till samma rättigheter som resten av mänskligheten.

BDS

Internationella brottmålsdomstolen, ICC, har trots flera års arbete inte lyckats komma till skott i frågan om Israels brott.

ICC Wanted to Investigate Israeli War Crimes. Now It’s Caving to US Pressure.

Stöd BDS!

.