Plundring eller Planhushållning
Vi måste ändra vårt sätt att leva

Hans Hjälte
.

2024.11.04 Den US-amerikanska författaren Alice J Friedemann anser att den minskade tillgången på billig energi är den största existentiella kris som har drabbat mänskligheten. I sin bok Life after fossil fuels genomför hon en noggrann genomgång av de problem som möter mänskligheten när den fossila energin avvecklas.

Boken är en viktig källa för den som vill förstå villkoren för den energiomställningen. Omställning är helt nödvändig, inte bara av klimatskäl utan även därför att tillgången på den billiga fossila energin nu minskar. De återstående tillgångarna av fossilolja, fossilgas och fossilt kol kommer att bli allt dyrare att exploatera.

Dagens produktion och även konsumtion av varor och vårt sätt att resa och att transportera varor kommer därför att förändras. Många processer och tunga maskiner är dag är helt beroende av tillgången på de fossila bränslena. Det är inte enkelt att ersättas dem med förnyelsebara energikällor.

Dagens moderna jordbruk är beroende av konstgödsel, som har mångdubblat skördarna och därmed bidragit till jorden har kunnat föda en befolkning på över sju miljarder människor. Konstgödseln består av ammonium som tillverkas med hjälp av fossilgas – tidigare av fossilt kol – genom att omvandlas luftens kvävgas till ammoniak. Det går åt mycket energi för att få fram kvävet (N2) ur luften.

Dagen transportsystem är till största delen beroende av dieselolja. Det gäller främst alla fartygstransporter och även till största del all transporter med lastbilar och långtradare. Även alla typer av entreprenadmaskiner inom skogs- och jordbruket samt byggindustrin är till nästan 100-procent dieseldrivna, I vissa länder som till exempel USA gäller det även tågtransporter.

Den allra största mängden av de fossila bränslena användes i dag inom tillverkningsindustrin, som konsumerar 54 procent av alla fossila bränslen i världen. Hela 73 procent av allt fossilt kol och 37 procent av all fossilgas används för att tillverka maskiner och konsumtionsvaror.

Styrkan i Life after fossil fuels är den noggranna genomgång av alla de processer och den konsumtion där vi i dag använder de fossila bränslena till och vad som krävs för att ersätta dem med andra energikällor. Det handlar om hur vi i dag använder energi i världen och hur detta måste förändras när den fossil energin inte längre är lättillgänglig.

Alice J Friedman granskar hur vi ska kunna ersätta den fossila energin. Hon konstaterar att det inte är någon lätt uppgift och att det inte räcker att bygga ut solenergi och vindkraft för att klara av klimatomställningen, utan att vi även måste ändra vårt sätt att leva. Men hon ser ändå ljust på framtiden: ”Det bästa vi kan göra för att hantera minskad energianvändning är att acceptera att den är oundviklig och därför omfamna den utmaning förändringen innebär.”

Boken utgör en värdefull källa för den som vill förstå den utmaning som energiomställningen innebär. Att läsa boken är ett sätt att förbereda sig för livet efter de fossila bränslenas tid. Se en längre recension av Life After Fossil Fuels här.

Hans Hjälte

.