Köp inga kakor med palmolja!

Eva Brita Järnefors
.

2017.06.12 Vet du hur många produkter som innehåller palmolja - i en butik nära dig? Kommentars Eva Brita Järnefors fick en lång lista när hon kollade. Palmolja är lika med skogsskövling i tredje världen - se vilka företag du ska bojkotta!verige.

För inte så länge sedan blev jag sugen på att köpa hem ett paket kakor eller kex. Men när jag läste på förpackningarna på Coops hyllor såg jag till min förvåning att nästan alla varorna innehåller p a l m o l j a! Vi vet ju att Indonesien och Malaysia låter hugga ner sina artrika regnskogar för att plantera palmoljeträd i stället. Men att palmoljan används i denna omfattning har inte slagit mig tidigare.

Vilka kakor och kex har palmolja?

Coop Haveflarn, Änglamark Ekologiska pepparkakor (Sant?), Göteborgs Remi Mint' Marabou Choco Moment, mjölkchoklad, Mc Vitiés The Original Digestive, Gille Kardemumma finskorpor, med flera… Går till ICA i stället. Ser det lika dant ut där? Jo, det finns palmolja i: Annas Mandel pepparkakor, ICAs pepparkakor, ICAs Cockies, Pågens finska pinnar, Göteborgs Remi mint (Suck!) Och så vidare…

Eftersom jag har hört att även babymat numera innehåller palmolja går jag direkt till babyhyllorna. Och, jo, det stämmer! Palmolja hittar jag i: Semper Baby Semp 1 Modersmjölksersättning (Hu!), Hipp Fullkornsvälling - Med havre, dinkel och vete, Min gröt – Mild Havre, Nestlé Ja, Nestlé förvånar mig inte. Nestlé var under bojkott på 1970-talet. Företaget drev okänslig marknadsföring till kvinnor i Tredje världen för sin modersmjölksersättning. I stället för amning som är både gratis och inte behöver blandas ut med vatten som kan vara förorenat.

Ska vi i Väst stoppa i oss kakor bakade med palmolja?

När urinnevånare tvingas bort från sina hem och skogar. När tusentals oersättliga växtarter och vilda däggdjur (till exempel elefanter, orangutanger), fåglar och insekter försvinner i skogsskövlingen.

För min del blir det köpbojkott.

'Och vem tjänar på detta?

Se gärna dokumentären The Borneo case av filmarna Dylan Williams och Erik Pauser. Nyligen på TV. Den visar att regnskogen på den del av Borneo som ”tillhör” Malaysia har i stort sett redan huggits ned. Förtjänsten gick direkt ner i en mans fickor. Och han har med den byggt upp ett kapitalistiskt imperium av fastigheter och företag runt om i världen.

Som om detta inte vore nog! Palmoljan ersätter transfetter även i en rad andra produkter, till exempel smink, tvål, tandkräm, choklad, oljor och drycker. För att nämna några multiföretag som gått över till palmolja: Clinique, Lancôme, Cloetta, Fazer, Kellogs, Knorr (Unilever), Findus (Unilever), Pepsi Co.

Vad slukar mest palmolja?

Det gör ”våra” bilar. De som går på biodrivmedel. Och efterfrågan av biodisel i EU femdubblades mellan 2010 och 2014. Miljövänligt? Se Sveriges Natur nr 4/2016. I en informativ artikel Snart på en mack nära dig av Per Liljas (byline i myggstil), skriver han: ”All palmolja som används är certifierad som hållbar. Men skog får fortsatt huggas ned i processen.” ”Skövlingen hotar inte bara naturen utan frigör också enorma lager av koldioxid. Värst är det i torvmarker, som måste torrläggas för att kunna bli plantage. Här sprids lätt bränder. Förra året slukades en yta stor som Dalarna av lågorna. Koldioxidutsläppet från branden var större än vad Japan släpper ut på ett helt år.”

Detta måste kallas självbedrägeri.

Inom EU kan man med hjälp av palmoljan visa minskade utsläpp av koldioxid från drivmedel. Att utsläppen i Indonesien ökar katastrofalt med dessa jättebränder – ser inte EU ett samband? Självbedrägeri brukar sånt kallas. De multinationella bolagen arbetar globalt. Köper och säljer där det är mest lönsamt. Vi måste också tänka globalt. Om det så bara gäller ett paket kakor.

Eva Brita Järnefors

.