Israel-Palestina-notiser
Miljöförstöring, asbest i sönderbombade byggnader, Israels självförsvarsretorik, framtida palestinsk enighet och israeliska media i statens grepp.

Katarina Moberg
.

2024.11.04 Kriget accelererar miljöhotet…  Det palestinsk israeliska nätmagasinet +972 skriver om den katastrofala effekt på miljön Israels krig mot Gaza har. Palestinier i Gaza drabbas värst, men kriget påverkar hela området mellan Jordanfloden och Medelhavet. Ett exempel är hur upptäckten av poliovirus i Gazas avloppsvatten plötsligt fått Israel att intressera sig för att återuppbygga den infrastruktur för hantering av avloppsvatten de förstört.

Artikeln visar på kopplingen mellan väpnad konflikt och global uppvärmning. I Mellanöstern stiger temperaturerna i genomsnitt dubbelt så snabbt som resten av världen. Under kriget har miljöförstöringen i Gaza förvärrats: Israels bombningar förstör  infrastruktur, giftigt damm släpps ut i luften och hanteringen av avloppsvatten har kollapsat. I april 2024 hade förstörelsen av byggnader över hela Gazaremsan producerat uppskattningsvis 37 miljoner ton skräp. 

…. de som överlever kriget kan dö av asbest Israels bombning av Gaza (och nu Libanon) bryter loss enorma mängder av små, luftburna partiklar. Det är en asbestexponering som årtionden senare kan orsaka cancer hos dem som andas in det. Forskare som studerat riskerna säger att det bästa rådet är att fly från området. Ett ogenomförbart råd för Gazas två miljoner instängda. Se även

”Israels rätt att försvara sig”  Craig Mokhiber var tidigare chef på FNs högkommissariat för mänskliga rättigheter. Den 28 oktober 2023 avgick han i protest mot FNs oförmåga att förhindra ett hotande folkmord i Gaza.

Craig Mokhiber förklarar varför det upprepade påståendet om ”Israels rätt att försvara sig” är fel. På Mondoweiss skriver han att Israel som ockupationsmakt inte kan kalla militära attacker i Gaza, Västbanken, östra Jerusalem eller Golanhöjderna för självförsvar. Israels främsta skyldighet där är att skydda den ockuperade befolkningen. Palestinierna har däremot laglig rätt att göra motstånd mot Israels ockupation, apartheid och folkmord, också väpnat motstånd.

Framtiden för styret av Palestina  Mustafa Barghouti, grundare av och generalsekreterare för the Palestinian National Initiative, talar i en intervju på Mondoweiss om ockupationen, det palestinska motståndet och det aktuella läget. Han tar upp de avtal som representanter för olika palestinska organisationer i juli i år slutit vid diskussioner i Peking.

”Avtalet i Peking inkluderade tre mycket specifika steg (mot nationell enhet). Det första är bildandet av en enad nationell konsensusregering som skulle ha ansvaret för både Västbanken och Gaza, garantera deras enhet och förhindra Netanyahus plan att separera de två enheterna från varandra. Det andra steget skulle kräva ett möte med det så kallade interimistiska palestinska ledarskapet, eller enat ledarskap, enligt vår tidigare överenskommelse 2011 i Kairo. Och det tredje steget skulle innebära ett möte mellan alla ledare för de palestinska fraktionerna.

Avtalet säger att presidenten bör inleda omedelbara samråd för att bilda en nationell konsensusregering, men tyvärr har han inte gjort det. Hittills har den palestinska myndigheten inte rört sig i den riktningen.”

Israelisk nyhetsförmedling Oren Persico, israelisk journalist med bevakning av israeliska medier som huvuduppgift, förklarar för Edo Konrad på +972 att han inte längre ser vanliga israeliska nyhetssändningar. 

"Jag kan bara inte (…) Det är deprimerande och upprörande – det är propaganda, det är fullt av lögner. (…) Jag måste behålla mitt förstånd."

Han nämner som exempel ”hets, propaganda och konspirationsteorier som vädjar till allmänhetens önskan om hämnd efter den 7 oktober” och säger att en talkshow ”regelbundet uppmanar  till folkmord och utrotning (av palestinierna). Många tittare mår bra när de ser detta; det bekräftar vad de redan känner.”

Artikeln ger sammantaget en häpnadsväckande bild av israeliska nyhetsförmedling och i någon mån en förklaring till både det israeliska samhällets syn på sin roll i världen och på världens syn på dem.

Katarina Moberg

 

.