om Hiroshima, drönarkriget och Israels förhållande till Palestina

Redaktionen för Kommentar
.

2020.11.12

Följande notiser om artiklar av Robert Fisk har tidigare publicerats i Kommentar:

74 år sedan Hiroshima

'2019.09.04 Det är dags att åter titta på de gamla dokumentär-filmerna av atombomben som gick under namnet "Little Boy" och se det fantastiska svampmolnet igen och alla de förkolnade kropparna i Hiroshima. För varje nation i varje potentiell konflikt i Mellanöstern är redan en kärnvapenmakt - eller en blivande: Indien mot Pakistan och vice versa, USA mot Iran, Israel mot Iran, saudierna mot Iran och Iran mot nästan alla andra. Och USA har just dragit sig ur INF- överenskommelsen med Ryssland om kärnvapenbestyckade medeldistansrobotar och skyller allt på Ryssland. Den kände engelska mellanösternkorrespondenten Robert Fisk gör en genomgång i Counterpunch av det farliga läge vi lever i - och talar så lite om. Han påtalar det särskilda hyckleri som omgärdar Israel och Saudiarabien i frågan.

Israels nya svepskäl för landstöld

Israel anger sommarens mord på tre israeliska tonåringar som skäl för sitt senaste beslag av palestinsk jord, det största på 30 år. Robert Fisk, Independent, skriver om denna nya förevändning och om USA reaktion: om ett civilt israeliskt liv är värt runt en och en halv km², är då de civila döda i sommarens attack mot Gaza är värda lika mycket? Mycket lågt räknat blir det tusen gånger så mycket – mycket mer än hela Gazas yta. USA:s reaktion var att denna stöld av land är ”kontraproduktivt för fredsarbetet”. Inget mer.

Läs mer

Där drönarna cirkulerar går ingen säker

Kritiken mot USAs dödsbringande drönare kommer nu också inifrån krigsmakten. Förare, som utan egen risk manövrerar planen i kontrollrum långt från platsen där drönaren slår till, vet först i efterhand om deras mål var de rätta. De videobilder som planet kontinuerligt förmedlar ger inte i förhand säker kunskap om detta. ”Vi undrar alltid om vi dödade rätt personer, om vi satte fel personer i fara, om vi förstörde oskyldiga civilpersoners liv på grund av en dålig bild eller vinkel” berättar ex-föraren Heather Linebaugh i Guardian. Hon förlorade två kolleger och vänner som tog livet av sig sedan de insett vad de gjort.

Länkarna nedan leder till aktuella rapporter om folkrättsliga aspekter på drönarattacker, europeiska anskaffningsplaner m.m.

Heather Linebaugh, ex-pilot: Allmänheten bör få veta sanningen (engelska)

Laglöshetens nya ansikte i namn av anti-terrorism (engelska)

EU-länder ska bygga egna drönare (engelska)

Kharim Khan i Pakistan förlorade familjemedlemmar i en drönarattack mot sitt hem. Själv blev han fängslad och torterad för att han tänkte ta upp USAs drönarkrig i EU-parlamentet. Robert Fisk rapporterar.

 

.12